Terve, olen Mikon valmennettava, 28 vuotias maidontuottaja Pirkanmaalta. Aloitin Mikon valmennuksessa noin vuosi sitten. Ennen Mikon valmennusta olin kerryttänyt kokemusta valmennettavana jo muutamalla valmentajalla.
Näistä ensimmäinen iältään vanhempi ja kokenut “old school” valmentaja ja toinen nuori, kokematon ja innokas “evidence based” tyyppinen valmentaja. Toistensa vastakohdat. Molemmissa valmennussuhteissa ongelmat alkoivat, kun valmentajat eivät ymmärtäneet työni vaihtelevaa olemusta ja osanneet valmentaa työni ehdoilla.
Kahden huonon valmennussuhteen jälkeen valmensin itse itseäni jonkin aikaa. Mikon materiaaleja seuranneena olin jo pitkään miettinyt, että tässä vasta viisaan oloinen mies, joka osaa selvästi katsoa treenaamista hieman erilailla muihin verrattuna. Myös miehen akateeminen tausta ja työ lohitutkimuksen parissa nostivat kunnioitusta ja teki vaikutuksen. Ymmärrys treenaamisesta ja sen yksilöllisyydestä sekä kokonaisuuksien hahmottaminen oli täysin eri tasolla muihin verrattuna ja ajattelin, että: “jos joskus vielä palkkaan valmentajan, palkkaan Mikon!”. Olin myös aloittanut omatoimisen kokeilun cycle diet -ruokavaliomallilla ja tiesin Mikon noudattaneen systeemiä jo pidemmän aikaa. Kypsyttelin ajatusta valmennukseen lähtemisestä jonkin aikaa ja päätin laittaa Mikolle viestiä. Aloitimme yhteistyön, joka on jatkunut nyt vuoden verran.
Ryhdyimme valmennukseen noudattaen cycle diet -ruokavaliomallia, jota olin nähnyt Mikon noudattavan videoillaan ja jota olin yksin touhuillessani lähtenyt omatoimisen dieettini jälkeen kokeilemaan. Kun aloitimme valmennuksen muistan peruskalorieni olleen 2200 kcal vuorokaudessa ja pitäneeni yhden täysimittaisen tankkauspäivän viikossa. Tällä hetkellä peruspäivien kalorit ovat töistä riippuen 2400-3000 kcal vuorokaudessa, jonka lisäksi pidän joka viikko yhden 1,5 vuorokauden mittaisen tankkauksen. Ajoitan tankkauksen yleensä viikonlopulle tai tarpeen mukaan muualle, riippuen tilanteesta. Voin myös jakaa tankkaukset esimerkiksi siten, että pidän keskellä viikkoa puolen päivän mittaisen tankkauksen ja viikonloppuna yhden kokonaisen päivän. Tankkausten ajoittamiseen vaikuttavat kehon tarpeet sekä esimerkiksi sosiaaliset tilanteet. Cycle diet on toimiessaan joustava tapa toteuttaa ruokavaliota. Normaali viikkoina aloitan tankkauksen perjantaina kello 18 ja jatkan koko lauantai päivän. Tankkausten aikana syön mitä huvittaa ja niin paljon kuin huvittaa. Yhtenä cycle dietin hyvänä puolena voidaan pitää dieettitaukoja, jotka voidaan ajoittaa esimerkiksi lomareissujen tai lomien yhteyteen. Näillä tauoilla unohdetaan ruokavalio ja keskitytään ollennaiseen, eli lomailuun. Tämä antaa vapauden syödä lomalla vapaasti ilman stressiä ruokailusta. Dieettitauoista on myös konkreettista hyötyä, sillä se antaa keholle pidemmän tauon pitkään jatkuneesta diettaamisesta. Tämä taas on tärkeää niin henkisen jaksamisen kuin aineenvaihdunnallisen jaksamisen näkökulmasta.
Toisin kuin edellisissä valmennussuhteissa tässä valmennuksessa on otettu huomioon työni vaihtelevuus ja menty sen ehdoilla. Yhtenä viikkona työni saattavat koostua esimerkiksi traktoritöistä, jolloin päivän mittaan liikuntaa ei juuri tule, kun taas toisena viikkoina saatetaan kerätä kiviä pellolta ja kävellä päivän aikana parikymmentä kilometriä, tehdä metsätöitä tai muuta fyysisesti rakempaa hommaa. Normaalin työpäivän mittaan askelia tulee kuitenkin lähes aina yli 10 000 kappaletta. Valmennussuhteen aikana valmennuksen henkilökohtaisuus ja taso on parantunut kokoajan kertyneen kokemuksen myötä.
Treenit Mikko on suunnitellut sopimaan vaihtelevaan ja haastavaan aikatauluuni. Tärkeimmässä roolissa treenien suunnittelussa on ollut se, ettei treenejä ole “kiveen hakattu”, eli ennalta määritetty, vaan salille voi mennä aikataulun salliessa. Teen töitä 5-7 päivänä viikossa, usein viikkoja ja kesällä jopa kuukausia putkeen. Talvella töissäni on hieman hiljaisempaa, joten treenasimme kolmijakoisella ohjelmalla, jossa treenikertoja viikon mittaan tuli enemmän. Kesään mahtuu keksimäärin noin seitsemän täysin töistä vapaata päivää ja työpäivien mitta, sekä rasittavuus vaihtevat suuresti. Tyypilliset työpäiväni ovat kymmenen tunnin mittaisia, mutta kesällä usein pidempiä, jolloin salille meno töiden jälkeen ei aina ole järkevää, koska treenin joutuisi tekemään yöunien kustannuksella. Tästä syystä viime kesän treenasimme yksijakoisella ohjelmalla, jossa pyrittiin treenaamaan joka toinen päivä. Lisäksi sain kattavat ohjeet, miten ohjelmaa pystyy soveltamaan jakamalla treenit siten, että ohjelmaa voidaan toteuttaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Tähän astisista valmennus kokemuksitani Mikon valmennus on ollut ainoa, jossa treenaajan tarpeet otetaan oikeasti huomioon, ohjeet ovat selkeät ja homma toimii.
Valmennukseen kuuluu myös viikoittainen sähköpostiraportointi, jossa käydään läpi menneen viikon kuulumiset treenien ja ruokavalion osalta. Tämän lisäksi Mikko tarkistaa laskentataulukkoon tekemäni merkinnät treenien sarjapainoista ja kokonaisvolyymistä, sekä kehonpainoraportoinnin, jonka jälkeen saan ohjeet seuraavaa viikkoa varten. Treenien kokonaisrasitusta sekä ruokamääriä säädetään kehonpalautteen sekä numeeristen tulosten perusteella. Näiden kahden raportin yhdistäminen on tuottanut valmennussuhteemme aikana tulosta sarjapainojen, lihasmassan sekä ruoansulatuksen kehittymisen muodossa.
- Santeri