Jussi: huippukunnossa vuoden ympäri omaksi iloksi

Jaa

Jussi: huippukunnossa vuoden ympäri omaksi iloksi

Kaarinalainen 38-vuotias elämäntapatreenaaja Jussi Sorasto aloitti valmennuksessani 2018, tavoitteenaan saavuttaa mahdollisimman hyvä mutta kuitenkin ylläpidettävä kosmeettinen kunto, parantaa aerobista- ja peruskuntoa sekä vahvistaa keskivartaloa.

Erityisenä haasteena Jussilla, kuten monella muullakin asiakkaallani on pikkulapsiperheen arki yhdistettynä vaativaan työhön samalla, kun ikää alkaa kertyä. Silloin virheitä ei enää saa yhtä paljon anteeksi, kuin parikymppisenä rauhallisemman elämänrytmin vallitessa. Mutta mikään kehityksen este 30, 40 tai 50 vuottakaan ei itsessään ole.

Valmennuksessa Jussille muodostui nopeasti tasapainoinen rutiini, jossa ruokavalio ja treenirasitus, tietenkin yhdessä riittävien kalastuspäivien kanssa tuovat lisää jaksamista ja mielekästä lisäsisältöä elämään. Sen jälkeen tavoitteiden saavuttaminen on ollut lähes itsestäänselvyys, varsinkin kun treeniohjelmat ja ruokavalio on mitoitettu Jussin tarpeisiin ja mieltymyksiin. Jussi osasi jo treenata ja syödä. Valmentajana ohjailin kelkkaa ja jarruttelin vauhtia tarvittaessa. Silloin Jussille jäi työrauha toteuttaa joka päivä tarvittavat asiat tavoitteen saavuttamiseksi.

Kuntopiirien varaan rakennetut treeniohjelmat ovat ottaneet hyvin kantaa sekä keskivartalon vahvistamiseen, että aerobisen kunnon ja peruskestävyyden kehittymiseen. Näiden vastapainona on koko ajan kierrätetty mukana myös riittävästi perusvoimaharjoittelua pitämään kiinni lihasmassasta ja jopa rakentamaan sitä tilaisuuden tullen hieman lisää.

Ruokavaliona Jussi noudatti alussa melko tavanomaista ja hiilihydraattivetoista rasvanpolttodieettiä. Tavoitekunnon nopean saavuttamisen jälkeen siirryttiin sykliselle ruokailumallille, jolla tankattiin 24-36h viikossa täysin vapaasti syöden. Jussin erityispiirteenä on, että isotkaan tankkaukset eivät nosta painoa kuin maksimissaan pari kiloa. Tämä toisaalta mahdollistaa todella tasaisen ja hyvän kosmeettisen kunnon ylläpidon mutta vaatii myös erityishuomiota, ettei päädy alisyömään.

Tällä taktiikalla Jussi pystyi ylläpitämään todella vakuuttavaa fysiikkaa vuoden ympäri ja joutui tavan takaa kertomaan treenaavansa ”vain omaksi ilokseen” ilman kisatavoitteita (kts. kuvat).

Vuoden 2020 tavoitteena Jussilla on rakentaa lisää lihasmassaa erityisesti jalkoihin ja tämän edistämiseksi olemme siirtyneet sykliseltä ylläpitodieetiltä tasaiselle kaloriylijäämälle ja painotamme treeneissä enemmän perusvoimaa ja lihaskasvua, pyrkimyksenä realisoida edellisvuoden runsaan työkapasiteettitreenin luoma potentiaali.

Jaa